Aalborg Universitet baner vejen for industriel omstilling gennem REKON-projektet
: 14.04.2025

Aalborg Universitet baner vejen for industriel omstilling gennem REKON-projektet
: 14.04.2025

Aalborg Universitet baner vejen for industriel omstilling gennem REKON-projektet
: 14.04.2025
: 14.04.2025
Af Astrid Helene Mortensen, AAU Kommunikation og Public Affairs
I en verden, hvor hastighed, fleksibilitet og tilpasningsevne er afgørende for at sikre virksomheders succes, tilbyder REKON-projektet en banebrydende tilgang til modulær produktion, som ikke blot omdanner måden at tænke produktion på, men også fremtidssikrer danske virksomheder.
Projektet bygger på et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Teknologisk Institut, Syddansk Universitet og Jönköping University. I kraft af det har projektet skabt nye muligheder for danske virksomheder til at optimere deres produktionssystemer og styrke deres modstandsdygtighed i en hurtigt foranderlig global økonomi.
Modulær produktion som fremtidens løsning
For virksomheder, der navigerer i et marked præget af hyppige ændringer og kortere produktlivscyklusser, er evnen til at tilpasse sig hurtigt blevet en afgørende konkurrencefordel.
REKON-projektet har derfor fokuseret på udviklingen af produktionssystemer, hvor systemer, udstyr og processer er opbygget af moduler, der let kan udskiftes eller rekonfigureres efter behov. Det giver virksomhederne mulighed for at reducere investeringer og øge fleksibiliteten, samtidig med at de holder trit med teknologiske og markedsmæssige krav.
Projektet har modtaget en bevilling på 8,18 millioner DKK fra Industriens Fond og har strakt sig over perioden fra februar 2020 til marts 2023. Undervejs har syv pilotvirksomheder deltaget, herunder Volvo, Vestas, Elvstrøm Sails, Grundfos og Kamstrup. Disse virksomheder har haft mulighed for at afprøve og udvikle modulære produktionsløsninger, som herefter er blevet delt med op til 75 andre danske virksomheder.
Volvo: Modulær produktion som del af grøn strategi
Volvo GTO er et eksempel på, hvordan modulær produktion kan understøtte en ambitiøs grøn omstilling. Virksomheden har sat sig som mål, at alle nye lastbiler, der forlader deres fabrikker i 2040, skal køre på el eller grønne brændstoffer. Dette kræver en omfattende omstilling af produktionssystemet, og med hjælp fra REKON-projektet har Volvo opnået en bedre forståelse for, hvordan de kan skabe større fleksibilitet i produktionen.
I stedet for at investere stort fra begyndelsen har Volvo valgt en ny tilgang: at opbygge produktionsudstyret modulært. Det betyder, at deres systemer, udstyr og processer er sammensat af udskiftelige moduler, som nemt kan tilpasses og opgraderes efter behov. På den måde kan investeringerne spredes over tid, forklarer Tobias Högfeldt, produktionsingeniør og global metodeansvarlig for produktionen hos Volvo GTO Powertrain.
“Det betyder, at vi kan øge volumen og kapaciteten ved at tilføje flere moduler, og det betyder mindre investeringer ad gangen. Efterspørgslen vil stige over tid, men vi vil gerne undgå at tage alle de store investeringer med det samme”
Elvstrøm Sails: Brug af data til at optimere produktionen
For Elvstrøm Sails handler omstillingen ikke kun om modulær produktion, men også om at udnytte data til at optimere produktionsprocesserne. Gennem deres deltagelse i REKON har Elvstrøm anvendt machine learning til at analysere de sidste fire års produktionsdata og skabe et prioriteringssystem, som sikrer, at produktionen altid fokuserer på de mest presserende opgaver.
“Vi har kværnet tonsvis af data, trukket essens ud og inddelt sejlene i 40 grundtyper. Vi har primært trukket data ud om tidsforbrug i de forskellige processer for de forskellige medarbejdere, og når vi kombinerer det med et prioriteringssystem, får vi en prioriteret liste, som fortæller os, hvilket sejl vi skal lave først,” fortæller supply-chain direktør Finn Mortensen.
Dette har gjort det muligt at reducere leveringstiden fra fire til tre uger, hvilket giver dem et markant konkurrencemæssigt forspring på det globale marked for sejlbåde.
“Vi er nr. to i verden inden for det, vi laver, men vi arbejder på at spise os ind på nr. 1 ved at være de hurtigste til at levere på markedet” siger Finn Mortensen.
Udbredelse af viden og metoder til flere virksomheder
De positive resultater fra de syv pilotvirksomheder i REKON-projektet har allerede haft en bredere effekt. Viden, metoder og værktøjer fra projektet er blevet udbredt til 75 virksomheder, som nu har implementeret de samme fleksible og effektive produktionssystemer. Det har ikke blot styrket deres konkurrenceevne på det globale marked, men også gjort dem bedre rustet til at imødekomme fremtidens krav og usikkerheder.
Ann-Louise Andersen, lektor ved Institut for Materialer og Produktion på Aalborg Universitet, forklarer, at den største fordel ved modulær produktion er, at den giver virksomheder mulighed for hurtigt at tilpasse sig nye markedskrav og teknologier.
“Det er en strategisk fordel for virksomheder, der skal reagere på uforudsigelige markedsbehov,” siger hun og understreger, at modularisering kan føre til store besparelser, både hvad angår udviklingstid, investeringer i udstyr og andre omkostninger.
REKON-projektet baner vejen for Danmarks industrielle fremtid.
I tæt samspil mellem forskning og erhverv udvikles nye, avancerede produktionsmetoder, der skal sikre dansk konkurrencekraft i en grøn og bæredygtig økonomi. REKON giver virksomhederne det nødvendige afsæt til at tage førertrøjen på – både globalt og i den grønne omstilling.
REKON-projektet er drivkraften bag en ny industriel standard – hvor fleksibilitet, omstillingsevne og konkurrencekraft går hånd i hånd.